Schematische weergave aanpak
Het terrein omvat het totale grondgebied rondom de Thooren en kan worden gezien als een groot weiland met daarin: de singel met omheining , de boomgaard, de laan, de bloementuin, het bakhuisje met de poorten en de renaissancetuin. Helaas was ook het terrein de laatste jaren sterk achteruitgegaan. Het was noodzakelijk het totaal als één geheel aan te pakken.
Onderstaande tekening laat een globaal overzicht zien van de werkzaamheden waarmee gestart is. De witte bomen zijn bomen die behouden zijn, de groene bomen zijn nieuw aangeplante bomen.
DE SINGEL EN DE OMHEINING
Rondom het park is de singel en de omheining uit 1989 in 2022 vervangen. De sociale controle op het pad was weg en het zicht op de Thooren werd ontnomen door de overwoekerende beplanting.
Met nieuwe inheemse beplanting is een nieuwe singel aangebracht. De op de grens van het rondlopende pad uitgegroeide haagbeuken zijn daarbij behouden. Andere bomen langs het pad zijn ontdaan van klimop en kapotte bomen zijn verwijderd. Op drie plaatsen zijn zichtlijnen naar de Thooren uitgespaard: ter hoogte van Heuvel, ter hoogte van de laan en ter hoogte van het pad dat in oostelijke richting het park inloopt. Deze uitsparingen zullen ook na het volgroeien van de singel de zichtlijnen waarborgen. Rondom het geheel is een schapenhek geplaatst.
DE LAAN EN WEILAND MET HEUVEL
De laan omhelsde een dubbele rij van tamme kastanjes in het verlengde van de Thooren, aangelegd door Gijs van Bree begin jaren negentig. Vóór die periode lagen hier de moestuinen van de boerderij die aan de Thooren was aangebouwd en was het gebied volledig open. Daarna is er nog een poos een boomkwekerij geweest. Een aantal van de kastanjebomen is vanwege de zeer droge zomers gestorven. Om de biodiversiteit te stimuleren zijn ze in 2022 vervangen door zilverlindes, wilgbladige eiken en walnoten.
Naast de laan biedt het open weiland de ruimte voor feesten en evenementen, van trouwen tot harmonie optredes of samen kastanjes rapen. Opvallend is een in het weiland gelegen heuvel. Deze heuvel is niet meer dan een afgedekte hoop steenafval van de verbouwingen eind jaren tachtig.
DE BOOMGAARD
In het noordwestelijke deel van het park bevindt zich een boomgaard. Toen dit deel van het terrein eind jaren tachtig functieloos en verwaarloosd was heeft Gijs van Bree samen met de leerlingen van de Biologische School in 1991 op deze plek een boomgaard gerealiseerd. Hij wilde hiermee herinneren aan lang vervlogen tijden toen alle tuinen aan de Eiermarkt en het gebied van de huidige Heuvel voorzien waren van fruitbomen. De bomen werden geschonken door de "Stichting Instandhouding Kleine landschapselementen Limburg" (IKL) en samen met wethouders Even en Frissen geplant. In deze hedendaagse hoogstamboomgaard staan de appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen keurig in het gelid. Jaarlijks worden de vruchten geplukt en verwerkt tot jam en ca. 500 liter geperst sap. Omdat fruitbomen niet oud worden zijn de meeste exemplaren de laatste jaren in overleg met het Pomologisch Genootschap Limburg vervangen. Alhoewel er geen vee onder de bomen loopt biedt de boomgaard een aantrekkelijke plek om te picknicken, je tent uit te proberen en gewoon om te ontspannen.
HET BAKHUISJE EN DE POORTEN
Het bakhuisje, dat ten zuiden van de Thooren ligt is echter geen bakhuisje, een oven en schoorsteen ontbreken en zijn er nooit geweest. Exacte datum van opbouw ontbreekt. De naastgelegen pilasters die ooit als ingang naar het terrein waren bedoeld waren volledig overwoekerd met beplanting. Gezien het huisje op instorten stond en niet als monument beschreven is kon Monumentenwerk Limburg in 2021 direct aan de slag en is het huisje volgens traditioneel vakmanschap weer opgeknapt. De originele kleuren, groen en geel zijn terug gekomen en het huisje is als berg/fietshok in gebruik.
De pilasters zijn volledig vrijgemaakt en voorzien van een Corten stalen poort met eiermotief. Een pad leidt direct naar het bakhuisje waarvoor een dakplataan is geplant die op het binnenterrein bij de Thooren stond.
Om in de toekomst te voorzien in een logische ontsluiting naar de Thooren is een extra inrit voorzien aan de zuidwestzijde van het perceel. Ook hier is een poort in Corten staal met eiermotief aangebracht. Ter hoogte van de Thooren is een kapot hekwerk vervangen door een nieuw hoog transparant hekwerk waar klimop tegenaan groeit.
DE RENAISSANCETUIN
Voor de Thooren, ter plekke van de gesloopte agrarische bebouwing heeft Gijs van Bree een formele tuin aangelegd, de zogenaamde renaissance tuin. Het spreekt voor zich dat een dergelijke tuinstijl niet bij deze middeleeuwse Thooren hoort maar inmiddels is deze plek aanvaard en hoort de tuin als onderdeel van het complex erbij. Helaas was ook deze tuin slecht onderhouden. De tuin is volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe beplanting waaronder rozen in de vakken en een grote hoeveelheid aan kruiden aan de randen. In het midden is een watertafel gekomen die een aangenaam geluid geeft en een bank aan de zijkant nodigt uit voor een rustig moment.
DE BLOEMENTUIN
De bloementuin ligt direct achter de toren op de plek waar voorheen een carré lag van gras omzoomd met een haag. Er is nog niet direct een ontwerp gemaakt voor deze locatie. Als experiment zijn in een figuratieve vorm vakken in het weiland uitgezet en ingezaaid met een wilde plantenzaad mengsel van Cruydt Hoeck. Het resultaat is verrassend en kleurrijk. De bloemen lokken een grote hoeveelheid vlinders en insecten. Besloten is dit experiment in 2023 te herhalen.