TWEE WONINGEN

De Thooren is er slecht aan toe en restaureren is noodzakelijk. Voor het restaureren en verduurzamen van het gebouw is geen overheidssubsidie beschikbaar. Om de Thooren te kunnen bewaren voor Maasniel is daarom gezocht naar andere financiële bronnen. Toevoegen van woningen is een oplossing maar vraagt grote zorgvuldigheid. Het betreft een kwetsbaar gebied waarin elke verandering gevoelig ligt. Dit neemt niet weg dat het toevoegen van bebouwing ook een kwaliteitsimpuls kan zijn in dit grote terrein. Met een select team van architecten, landschapsarchitecten, en monumentendeskundigen is gezocht naar een invulling waarbij de eerbied voor het cultureel erfgoed het uitgangspunt bleef.

Een invulling met woningen in de noordoosthoek van het terrein laat de compositie van gebouwen en de landschappelijke structuren in hun waarde. De Thooren met in zijn as de bloementuin, de laan en de weilanden en de boomgaard blijven volledig bewaard. Een directe aansluiting op Heuvel ligt daarbij voor de hand.

Een belangrijk uitgangspunt is de keuze voor een autonoom gebouw met tuin dat als een vrij element in het weiland is geplaatst. De bijzondere plek vraagt een bijzondere architectuur doch bescheiden van opzet, opgetrokken in natuurlijke materialen met een sedumdak. Een zuivere vorm waarbij de grenzen van de tuinen onderdeel zijn van het concept. Er wordt ingezet op energieneutrale woningen, klimaatadaptief en natuurinclusief.

Bij de inplanting van de woningen is rekening gehouden met optimale zichtlijnen naar de Thooren. Uiteraard zal de singel na een paar jaar de dichtheid van voor 2022 benaderen.  Op interessante plekken zullen altijd openingen worden behouden. 

Vijf parkeerplaatsen op grastegels en halfverharding liggen op eigen terrein en zullen geen  parkeeroverlast leveren op de Heuvel. Vanuit de aangrenzende woningen is geen direct zicht op de nieuwbouw, vooral omdat het gebouw maar één laag heeft en de singel hier wordt behouden en op termijn dicht zal groeien. Na diepgaand onderzoek naar alle mogelijke varianten en intensief overleg met de gemeente heeft B&W op 10 januari 2023 besloten principemedewerking te verlenen voor het bouwen van twee levensloopbestendige woningen. Voorwaarde is wel dat  een extra inspanning in de vorm van participatie dient plaats te vinden. 

De landschappelijke en cultuurhistorische  randvoorwaarden die het terrein stelt aan mogelijke bebouwing staan uitgebreid beschreven in het principeverzoek.

Het voorstel voor de woningen is twee keer in vooroverleg geweest bij de Commissie Beeldkwaliteit. Na het tweede vooroverleg is het concept akkoord gevonden.

Het plan is ook voorgelegd voor advies aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hun antwoord is hier bij gevoegd.

In september 2023 is gestart met de aanvullende onderzoeken,

  • Daglicht eisen;
  • BENG-berekening (wettelijke eisen Bijna Energie Neutraal Bouwen);
  • MPG-berekening (wettelijke eisen Milieuprestatie);
  • Ventilatieberekening.

Antwoord Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

De RCE heeft de adviesaanvraag Eiermarkt, Huis De Thooren ontvangen, maar hoeft in deze niet te adviseren. Het terrein is niet beschermd, er is geen sprake van sloop, herbestemming etc., de woningen in de, tamelijk recent aangelegde, boomgaard komen op ruime afstand van het hoofdhuis.

Ook betreft het hier geen archeologisch rijksmonument, maar om een HAW (Hoge archeologische waarde) -terrein in de oude dorpskern van Maasniel. Binnen dit terrein is de kans op het aantreffen van archeologische sporen vanaf de late middeleeuwen relatief hoog.

Het is ooit op de archeologische monumentenkaart (AMK) gezet en vermoedelijk overgenomen toen de gemeente na de wijziging van de Monumentenwet in 2007 een eigen archeologische beleids- (advies)kaart heeft laten opstellen waarin per zone eisen worden aangegeven in het geval van bodemverstoringen.

Die eisen zouden moeten zijn opgenomen in het bestemmingsplan en daar zijn planregels aan verbonden (vanaf hoe diep onder maaiveld en/of bij welke omvang is archeologisch onderzoek verplicht). De gemeente is in deze het bevoegd gezag en heeft geen advies van RCE nodig maar kan op basis van het voornoemde zelf een besluit nemen.

RCE adviseert dat gemeente Roermond moet handelen conform het eigen beleid. De archeologisch adviseur van de gemeente Roermond is het aanpreekpunt en deze bekijkt of archeologisch onderzoek verplicht is. Als dat zo is, dan dient onderzoek te gebeuren conform een door de archeologisch adviseur opgesteld, of in het geval van inhuur een door de gemeente (adviseur) goedgekeurd PvE.

 

Principeverzoek
PDF – 9,1 MB 395 downloads